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The Honorable Doug LaMalfa 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 
 
Dear Representative LaMalfa: 
 
Thank you for your letter dated June 8, 2022, supplementing your January 20, 2022 
letter. Your June 8 letter asks additional questions concerning the tax treatment of 
settlement awards received from the Fire Victims Trust, which provides financial support 
for those affected by the tragic events related to multiple wildfires.  
 
Your June 8 letter explains that victims of wildfires occurring in 2015, 2017, and 2018, 
began receiving settlement awards from the Fire Victims Trust in November 2020 and 
continue to do so.   
 
I hope the June 16, 2022 letter we provided in response to your January 20 inquiry was 
helpful. I understand the importance of providing guidance and hope the following 
information will further assist taxpayers to determine the taxability of their settlement 
awards. I also encourage taxpayers with questions to talk to a professional tax advisor 
or financial consultant about their particular individual circumstances. 
 
Specifically, you asked whether a settlement award for a personal physical injury is 
excluded from gross income. Section 104(a)(2) of the Internal Revenue Code (Code) 
provides that gross income does not include any damages, other than punitive 
damages, on account of personal physical injuries and physical sickness. We provide 
taxpayers more specific information about the treatment of settlements and judgements 
on our website.1  
 
You also asked about the taxability of the settlement award if a taxpayer previously took 
a loss deduction under Section 165 of the Code in the year of the wildfire. Generally, 
taxpayers may deduct a personal casualty loss in the taxable year the loss is sustained 
provided insurance does not compensate for the loss or the loss is otherwise subject to 
a reasonable prospect of recovery. Additionally, if a taxpayer recovers amounts 
previously deducted, and the earlier deduction resulted in a reduction of income tax, the 
taxpayer must include the amount recovered in gross income in the taxable year they 
receive it.   
 

 
1  https://www.irs.gov/government-entities/tax-implications-of-settlements-and-judgments 
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Additionally, you asked if Section 121 of the Code allows a taxpayer to exclude from 
gross income a settlement award from the Fire Victims Trust. Section 121 of the Code 
generally provides that gain (subject to certain limits) from the sale or exchange of 
property is excluded from gross income if, during the five-year period ending on the date 
of the sale or exchange, the taxpayer owned or used the property as their principal 
residence for two or more years.  
 
Section 121(d)(5) of the Code provides that destruction, theft, seizure, requisition, or 
condemnation of property is treated as a sale of property. Section 121(b) generally 
provides the amount of gain excluded from gross income in the taxable year of the sale 
or exchange is limited to $250,000 for single-filers and $500,000 for joint-return filers; 
therefore, if the wildfires destroy or condemn a taxpayer’s principal residence, and the 
taxpayer owned and used the property as their principal residence for two or more years 
within the five year period ending on the date of the destruction, the gain (up to the 
limits described above) from the settlement award related to the involuntary conversion 
of the property may be excluded from gross income.2 Additionally, some or all of the 
gain in excess of the exclusion amounts in Section 121 of the Code may be deferred 
under section 1033 of the Code.3  
 
In general, section 1033 of the Code provides that if destruction of property results in an 
involuntary conversion to money, the taxpayer recognizes the gain (if any).4 However, 
the taxpayer may elect to defer the gain by reinvesting it in replacement property. Any 
excess of the settlement award over the cost of the replacement property must be 
recognized. Replacement property is property that is similar or related in service or use 
to the converted property the taxpayer purchases within the statutory replacement 
period.5 Generally, a taxpayer must reinvest in replacement property within two years 
after the close of the taxable year the gain is realized. If the property is in a federally 
declared disaster area, the replacement period is extended to four years.  
 
We realize that situations will occur where taxpayers are unable to replace the property 
within the statutory replacement period; therefore, we have guidance that explains 
existing processes taxpayers can use to request an extension of the replacement 
period.6 We ask that taxpayers provide a detailed explanation of their situation and why 
they need the extension. The IRS may grant extensions when taxpayers show there is 
reasonable cause for not making the replacement within the replacement period.  
 
I hope this information is helpful. I am sending a similar response to Representative  
  

 
2 Section 121 of the Code 
3 Section 1033 of the Code 
4 See Section 1033(a)(2) of the Code. 
5 Section 1033(a)(2)(B) of the Code. 
6 See Rev. Proc. 2022-1 sections 6.13, 7, and 12.01.  
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Thompson. If you have questions, please contact me, or a member of your staff may 
contact Amy Klonsky, Chief, National Congressional Affairs Branch, at 202-317-6985. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Charles P. Rettig 

Evie McLean

Evie McLean
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